Latest From Our Blog

Ten Generally Asked Questions about Floor Sanding and Varnishing

Posted on February 4th, 2012 In: Blog

1.QUESTION: Should I leave my wood flooring unfinished, or carry out floor sanding and varnishing?
ANS: Floor sanding and varnishing will protect the wood from damage, and enhance its natural colour and beauty.

 

2.QUESTION: Which is the best way of applying varnish?
ANS: Varnish is best applied with a soft brush, using even,smooth strokes along the grain.

3.QUESTION: Should I carry out room decoration or floor sanding first in a room?
ANS: Decoration should be done first, and floor sanding next.

4.QUESTION: Should I do the sanding of my wooden floor myself for best results?
ANS: For a professional finish, it would be advisable to get the job done by a floor sanding company.

5.QUESTION: How long will it take to sand and varnish a room?
ANS: For a 4×3 meters room, it will require two days to sand and varnish, and an additional two days to cure.

6.QUESTION: How can I best maintain my floor?
ANS: Sweep and vacuum regularly. Remove street shoes before entering the house.

7.QUESTION: Can damaged boards be replaced with reclaimed boards?
ANS: Reclaimed boards usually come from industrial sites, and will not match home requirements.

8.QUESTION: Should I get a new wooden floor to replace my present messy looking one?
ANS: Old wooden floor boards will look great after a sanding.

9.QUESTION: How long will a new floor last?
ANS: With heavy use, two to three years; with careful use, about ten years.

10.QUESTION: Should I fill the gaps between boards?
ANS: Recommended for kitchens, bathrooms and ground floor rooms.

Comments

comments

Simply fill the form and we'll come back to you asap.

If you would like to speak to someone about your floor needs right now please call us on
0207 381 9408.



Logo

GET HELP WITH YOUR FLOOR

Name:
Email:
Phone:
Message:

Simply fill the form and we'll come back to you asap.

If you would like to speak to someone about your floor needs right now please call us on
0207 381 9408.

 

Logo

BOOK A FREE SURVEY

Name*:
Email*:
Phone*:
Best Date*:
Post Code:
Message: